Jdi na obsah Jdi na menu
 


Teplota v místnosti

7. 11. 2023

Teplota v místnosti se často stává zdrojem rozepří.

Tepelný komfort je individuální a závislý na dalších faktorech

Na úvod je třeba zdůraznit, že tepelný komfort bude vždy velmi individuální záležitostí. Někdo se zkrátka ve 20 °C bude cítit pohodlně, zatímco druhý bude vytahovat další svetr ze skříně. Kromě absolutní hodnoty teploty záleží také na tom, kde bydlíte. Například v panelákových bytech bude výrazně nižší vlhkost vzduchu, než ve starých nezateplených domech, což značně ovlivňuje pocit z okolní teploty. Stejně tak malé děti, starší a oslabené osoby mají pocitově tepelný komfort vyšší a to až o 2 °C.

Proč je důležité nastavit optimální teploty v místnosti?

Přes veškeré odlišnosti a specifika existují doporučené optimální teploty, které byste měli v interiéru mít. Jejich hodnoty se liší pro jednotlivé místnosti, nicméně obecně se dá říci, že ti, co se v doporučeném teplotním rozmezí nepohybují, mají spíše tendenci domácnosti přetápět.

Přetopený interiér má prokazatelně negativní důsledky na lidské zdraví – způsobuje dráždivý kašel, škrábání v krku, vysychání horních a dolních cest dýchacích a v dlouhodobém horizontu může vést k chronickým zánětům nosohltanu a dýchacích cest. Kromě toho negativně působí také na pokožku, která bývá vysušená a podrážděná. V neposlední řadě může přetápění interiéru stát za pocity únavy nebo nevolností.

Jestliže se přetápění nechcete z nějakého důvodu vzdát, se doporučuje alespoň zvlhčovat vzduch – optimální hodnota vlhkosti vzduchu se pohybuje okolo 50 %.

Přetápění zatěžuje váš rodinný rozpočet

Kromě zdravotních rizik vás přetápění domácnosti vyjde draho i finančně. Podle odborných odhadů vám snížení teploty v interiéru o jeden stupeň srazí náklady za energie zhruba o 6 procent.

Úspora bude o to větší, z čím vyšší teploty ubíráte – majitel bytu, který sníží teplotu z 25 na 24 stupňů, dosáhne vyšší úspory než ten, který svoji hranici komfortu posune na 18 z 19 stupňů.

Navíc ulevíte i přírodě. Při snížení teploty o jeden stupeň klesnou přibližně o 6 % i vaše emise oxidu uhličitého směřující do ovzduší – v závislosti na tom, jakým způsobem domácnost vytápíte.

Optimální teplota v jednotlivých místnostech se výrazně liší

Jaké jsou tedy optimální teploty v jednotlivých místnostech vašeho domu či bytu? Možná budete překvapeni – rozdíly mezi místnostmi ve vaší domácnosti mohou činit až deset stupňů Celsia.

Nejvyšší teplota v obydlí připadá na koupelnu, kde se doporučuje hodnota okolo 24 stupňů. Koupelna je rozhodně místnost, kterou byste neměli nechat bez tepelného zdroje. Zejména pokud máte malé děti, tak se pokuste doporučené teploty v koupelně dosáhnout – právě naši nejmenší v chladnějších podmínkách snadno nastydnou.

Po koupelně byste měli mít nejvyšší teplotu v obývacím pokoji, případně v dalších místnostech, kde tráví obyvatelé domácnosti nejvíce času. Takovými prostory jsou dětské pokoje nebo pracovny. V těchto místnostech se uvádí optimální teplota mezi 20–21 °C.

 

Spěte raději v chladné místnosti

Naopak pro kvalitní hluboký spánek potřebuje lidské tělo o něco nižší teplotu. V ložnicích udržujte teplotu mezi 16–18 °C. Příliš vytápět nemusíte ani kuchyni. Ve většině domácností se jedná o místnost, kde trávíte jen omezené množství času a ještě jste přitom v pohybu. Navíc teplota zde narůstá, když vaříte nebo pečete. Optimální teplota v kuchyni činí zhruba 18 stupňů.

Na chodbách a schodištích, kde se dlouho nezdržujete, ale pouze procházíte, často vystačíte s teplotami mezi 10–15 °C. Samozřejmě záleží na tom, jak je vaše domácnost řešena – příliš velký rozdíl teplot by v kombinaci s nedostatečným oddělením místností zapříčinil únik tepla z více vyhřátých pokojů. V takových případech udržujte na chodbě nebo schodišti teplotu na úrovni ložnice či kuchyně.

Některé místnosti mohou plnit více rolí – například dětské pokoje, ve kterých si ratolesti přes den hrají a v noci spí. Optimální teplota by tak během dne měla činit 20–21 °C, zatímco na noc 16–18 °C. Tento problém snadno vyřešíte správným nastavením termostatu nebo ztlumením radiátoru a důkladným vyvětráním těsně před spaním. Ostatně na pravidelné větrání nezapomínejte ani v ostatních místnostech, je důležité pro správnou úroveň vlhkosti.

Teplota v místnosti jde ruku v ruce s vlhkostí vzduchu

Kromě optimální teploty je neméně důležitá také vlhkost vzduchu, která v domácnosti panuje. Zejména v panelových domech je vlhkost často nižší, než by bylo vhodné. Bojovat proti tomu můžete zvlhčovači vzduchu. Často však postačí položit mokrý ručník nebo utěrku na radiátor. Optimální vlhkost se pohybuje okolo 50 %. Tato hodnota by určitě neměla klesnout pod 45 % v zimních měsících a pod 40 % v létě.

Na druhou stranu v rodinných domech se naopak můžete potýkat s vysokou vlhkostí vzduchu. V tom případě je nutné dostatečně topit a větrat, jinak hrozí tvorba plísní. Vlhkost v místnosti zjistíte pomocí vlhkoměru, případně prostřednictvím domácí meteostanice.

článek převzat srovnejto.cz